Als school willen we samen met jullie het beste voor jullie kind. We geloven dat een goede samenwerking tussen school en thuis enorm belangrijk is. Want als we goed samenwerken, voelt je kind zich beter en leert het ook beter. Daarom maken we bij de inschrijving afspraken over hoe we met elkaar omgaan. In deze brief leggen we uit wat we van jullie als ouder verwachten – en wat jullie van ons mogen verwachten.
1. Betrokken zijn: dat ben je al!
Iedere ouder is betrokken bij zijn kind, op zijn eigen manier. De een helpt veel op school, de ander vooral thuis. Alle manieren zijn goed. Het belangrijkste is dat je kind voelt dat jij er voor hem of haar bent. Een paar tips:
- Vraag regelmatig hoe het op school was. Stel open vragen, zoals “Wat vond je vandaag het leukste?”
- Kom naar oudergesprekken, feestjes, toonmomenten… Zo laat je zien dat school belangrijk is.
- Help je kind met huiswerk of lees samen een boekje. Kijk ook eens op onze website voor onze visie op huiswerk.
- Wat jij belangrijk vindt, heeft invloed op je kind. Vind jij bijvoorbeeld turnen niet zo boeiend? Dan neemt je kind dat vaak over.
- Wil je helpen op school? Fijn! Maar voel je nooit verplicht. Laat gerust weten wat je wél zou willen of kunnen doen.
2. Voor je kind opkomen – met respect voor iedereen
Je staat natuurlijk altijd achter je kind. Dat is prachtig! Maar probeer bij een probleem ook te kijken naar het verhaal van de school. Samen zoeken we naar oplossingen. Enkele tips:
- Blijf in gesprek, ook als jullie het niet eens zijn.
- Vraag naar het standpunt van de leerkracht – wat is er precies gebeurd?
- Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Dan zoeken we samen naar iemand die kan bemiddelen. Voor je kind is dat het beste.
3. Je kind volgen – met vertrouwen
Via Questi houden we je op de hoogte van wat er gebeurt op school. Cijfers en berichten verschijnen daar. Maar soms weet jij als ouder iets sneller dan je kind het zelf kan vertellen. Geef je kind dan de ruimte om zelf te praten.
- Laat je kind eerst zijn verhaal doen voor je reageert.
- Vergelijk je kind niet met anderen. Elk kind is anders, en dat is oké.
4. Elk schooljaar een frisse start
We starten het schooljaar samen met een wenmoment eind augustus. Dan maken we kennis met elkaar en bouwen we aan een goede band. Jij, je kind en de leerkracht: samen vormen we een team. Ook later mag je altijd een startgesprek aanvragen.
5. Ontevreden? Praat met ons
Niet alles loopt altijd perfect. Heb je vragen of ben je ergens ontevreden over? Praat met ons. Mail niet meteen in boosheid, maar zoek samen naar een oplossing.
- Kwaliteit en tevredenheid zijn niet altijd hetzelfde. Soms is een beslissing goed, ook al ben je er niet blij mee.
- Zie jezelf niet als klant van de school. Jij bént samen met ons de school!
6. Samen verantwoordelijk voor de klas
Op school leert je kind niet alleen rekenen, lezen en schrijven, maar ook omgaan met anderen. Daar kun jij als ouder thuis een grote rol in spelen.
- Praat positief over school en de leerkracht, ook als je ergens niet mee akkoord bent. Dat helpt je kind om met respect naar anderen te kijken.
- Ga naar klasactiviteiten zoals toonmomenten of een schoolfeest. Je leert andere ouders kennen, en je kind merkt dat jij school belangrijk vindt.
- Vraag regelmatig aan je kind of er gepest wordt in de klas. Pesten gebeurt vaak in het geniep, dus leerkrachten of toezichters zien het niet altijd. Denk je dat je kind of iemand anders gepest wordt? Meld het dan aan de leerkracht. Oordeel niet te snel – soms is een situatie ingewikkelder dan ze lijkt.
- Is er veel onrust in de klas? Vraag dan samen met andere ouders om een bijeenkomst. Daar kunnen we samen goede afspraken maken. Word je uitgenodigd en lijkt er voor jouw kind niets aan de hand? Kom toch. Zo leert je kind dat iedereen bijdraagt aan een goede groepssfeer.
- Ondersteun elkaar als ouders. Misschien kun jij iets betekenen voor een andere ouder, bijvoorbeeld als tolk of als begeleider van een nieuwe ouder op school. Samen sta je sterker!
- WhatsApp-groepen zijn handig, maar ook gevoelig. Gebruik deze groepen om praktische info te delen, niet om te roddelen of je onvrede over school te uiten.
Afspraken WhatsApp-groep ouders van De Driehoek Ouders vragen bij de instap in onze school of ze een gezamenlijk WhatsApp-groepje kunnen oprichten. Wij begrijpen dat het fijn is om connectie te maken met de ouders van de klasgenootjes. De juf of meester zal nooit deel uitmaken van deze WhatsApp-groep. Met de leerkracht wordt via Questi gecommuniceerd. Wat wij belangrijk vinden voor het WhatsApp-groepje van de ouders:
Zo zorgen wij voor elkaar in De Driehoek! |
7. Geef het goede voorbeeld
Kinderen leren het meest van wat ze zien. Daarom is het belangrijk dat we als volwassenen het goede voorbeeld geven.
- Kom afspraken na. Reageer rustig in moeilijke situaties.
- Ga zorgvuldig om met verlof en vakanties.
- Jij bent altijd een voorbeeld – bewust of onbewust. Laten we samen tonen hoe je op een fijne manier samenleeft.
Heb je vragen of wil je ergens over praten? De deur van onze school staat altijd voor je open. Samen zorgen we ervoor dat jouw kind – en alle kinderen – zich goed voelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Bronnen: De Vries, P. (2019, december 11). Ouderbetrokkenheid: zeven dingen die elke ouder moet weten. PeterdeVries.nu. https://www.peterdevries.nu/artikel-ouderbetrokkenheid-zaken-die-elke-ouder-moet-weten
De Vries, P., & Pameijer, N. (2023). Effectieve samenwerking school en ouder. JSW .